KINDEROPVANG TUMUPASHA

De bouw van de kinderopvang heeft plaatsgevonden in 2008. De kinderopvang heeft enkele slaapgelegenheden, maar dient met name als kinderdagopvang. Dagelijks gebruiken 25 kinderen de opvang (de maximumcapaciteit is 50) in de leeftijd van 1 tot 5 jaar. De moeders helpen beurtelings bij het begeleiden van de kinderen. Tevens is er een vaste begeleidster voor het eerste jaar.

De slaapvertrekken worden af en toe benut. Bijvoorbeeld eens per maand als er een vergadering is met de Tacana´s uit de afgelegen gebieden, slapen er zo´n 30 kinderen in het gebouw. ‘s Avonds wordt het gebouw ook voor andere activiteiten zoals vergaderingen benut.

De CIPTA is de formele eigenaar van het gebouw en is verantwoordelijk voor het functioneren van de opvang. De gemeente stelt een betaalde kracht ter beschikking, terwijl de betrokken ouders (3 tot 5) beurtelings helpen met de opvang (en zich daarin bekwamen).

De betrokken ouders betalen zo´n 7 tot 10 euro per maand (o.a. voor eten) en de gemeente betaalt de elektriciteit.

Het project heeft plaatsgevonden in het Amazonegebied in het plaatsje Tumupasha. Hier leven de Tacana indianen in een semi-onafhankelijk gebied. Zij hebben hier hun eigen vertegenwoordiging.

Het geld voor dit project is met de hulp van de Wilde Ganzen, het Anton Jurgens Fonds en de NCDO ingezameld.

Toezicht op het proces hield Hedwig Kowsoleea.